Selasa, 20 Disember 2011

Isu IMF: 3 dokumen jadi bukti......??!!!

PKR semalam mendedahkan tiga dokumen rasmi Bank Dunia bersabit satu daripada empat pinjaman dari Bank Dunia berjumlah USD704 juta (RM2.2 bilion) diambil kerajaan, semasa menangani krisis kewangan 1997/1998.
 
Dalam kenyataan bersama Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli; Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Pengerusi Biro Perdagangan PKR, Wong Chen mendakwa pendedahan tersebut membuktikan mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad berbohong, apabila mengaku menolak tawaran bantuan dari Bank Dunia ketika itu.
 
“Ketiga-tiga dokumen rasmi Bank Dunia berhubung pinjaman USD60 juta (RM191 juta) itu, membuktikan rundingan pinjaman berlaku, selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan, Tun Mahathir mengarahkan kerajaan memohon pinjaman Bank Dunia dan perjanjian ditandatangani pada 31 Mac 1999 di bawah persetujuan Tun Mahathir,” katanya.
 
Menurutnya, pentadbiran di bawah dan seliaan Tun Mahathir yang bertanggungjawab membuat permohonan mendapatkan bantuan kewangan Bank Dunia.
 
“Rujuk Kertas Maklumat Projek bernombor PID6999 bertarikh 23 Oktober 1998 di mana, laporan ini disediakan sebagai laporan awal oleh Bank Dunia untuk menilai permohonan pinjaman sesebuah negara.
 
“Tarikh 23 Oktober 1998 membuktikan proses rundi­ngan pinjaman tersebut bermula selepas Anwar dipecat dan dipenjarakan. Ia mustahil melibatkan Anwar seperti didakwa Tun Mahathir dan Umno,” katanya.
 
Katanya, fitnah terhadap Anwar, dilihat sebagai usaha memadamkan rekod pentadbiran kewangan yang baik di bawah Anwar.
 
“Malaysia berjaya mencapai lebihan belanjawan ketika memegang portfolio Menteri Kewangan sehingga berjaya melangsaikan hutang lebih awal dalam tahun 1993 hingga 1996, berbanding defisit belanjawan berpanjangan sejak Tun Mahathir mengambil alih jawatan tersebut pada 1998.
 
“Anwar juga bertanggungjawab menubuhkan Kumpulan Wang Amanah Negara dan Kumpulan Wang Amanah Pencen, bertujuan menjaga kepentingan rakyat melalui dana amanah dikawal ketat dan bebas dari salah guna kerajaan. Malangnya, dana ini turut disalahgunakan dan menyimpang dari niat asal penubuhannya,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan